Èxit de la VIII Viquimarató d’Informació i Comunicació

Dimecres 26 d’octubre va tenir lloc la VIII edició de la Viquimarató 2022 d’Informació i Comunicació amb l’objectiu de fer créixer el nombre d’articles relatius als ensenyaments que s’imparteixen a la Facultat i millorar la qualitat dels que ja existeixen. Aquesta edició es plantejava amb perspectiva de gènere per tal que augmentessin els continguts sobre biografia de dones (actualment són del 20%) i hi participin més dones (només el 9% de les persones editores són dones). Per aquest motiu, a banda de la col·laboració habitual de la Comissió de Dinamització Lingüística de la Facultat, també hi han participat membres del projecte del Plan Nacional I+D+I Dones i Wikipedia de la nostra Facultat.

En aquesta ocasió la Viquimarató va ser a la mateixa biblioteca, com havia estat als inicis, i va ser tot un èxit de públic amb alumnes, professorat i altres participants que ens van acompanyar. Els convocats van ser un total de 40 persones, 25 dones i 15 homes. Van participar alumnes de les assignatures de “Fonts d’informació”, de segon curs de Gestió d’Informació i Documentació Digital (GIDD), impartida pel professor Amadeu Pons, i de “Disseny d’interacció”, de tercer curs, impartida per la professora Núria Ferran. L’activitat també formava part del Passaport a la professió de la Facultat.

La sessió es va iniciar amb un taller per aprendre a editar articles a la Viquipèdia, a càrrec de Francesc Fort, d’Amical Viquimèdia, que ja ens havia acompanyat en edicions anteriors. A continuació, Ester Bonet, impulsora del projecte Viquidones, ens va mostrar la importància d’editar amb perspectiva de gènere i com revertir el profund biaix de gènere. Tot i buscar el punt de vista neutral, històricament les dones s’han descrit pel seu aspecte físic i el seu paper familiar; els homes relacionats amb les seves carreres.

Projecte Viquidones. “Sabíeu que només el 20,01 % de biografies de la Viquipèdia en català són de dones? El biaix de gènere és una forma de biaix sistèmic. Aquesta pàgina -promoguda per l’Amical Wikimedia– informa de les activitats, projectes i propostes que es fan en català per a posar-hi remei, així com de les que organitzin altres grups d’arreu del món amb l’objectiu d’ampliar la participació i la presència de la dona a la Viquipèdia i als seus projectes germans, amb l’objectiu de sumar-nos-hi traduint continguts al català”.

Aquí teniu algunes imatges d’aquesta edició:

Més informació:

One thought on “Èxit de la VIII Viquimarató d’Informació i Comunicació

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: