50 anys de la mort de Consol Pastor Martínez

Aquest 2023 es commemora el 50 aniversari de la mort de la Consol Pastor (Barcelona, 1887-1973), la bibliotecària que es graduà amb el número u de la primera promoció de l’Escola de Bibliotecàries de la Mancomunitat de Catalunya. Aquesta entrada l’encapçala el logotip dissenyat per l’Institut Català de les Dones.

Us destaquem a continuació alguns fragments d’articles que parlen d’ella:

“Hace cincuenta y cinco años terminaron la carrera de bibliotecaria media docena de muchachas. Era en plena guerra europea -hasta cinco meses después no se firmaría la paz-, y en nuestro país existían muy pocas mujeres que estudiaran algo más que el magisterio. Diez fueron las que ingresaron en 1915, pero sólo seis terminaron la carrera. Dos de ellas nos han dejado para siempre en el curso académico de 1972-73. María Roca en noviembre de 1972 y Consuelo Pastor en junio de 1973 (…) En 1957, cuando se jubiló Consuelo Pastor, publiqué un artículo en esta misma revista: pudo leerlo y recuerdo su contenida emoción al darme las gracias (…)”. En: Aurora Díaz Plaja. “Réquiem por dos bibliotecarias [Consol Pastor y Maria Roca]. Biblioteconomia: Escuela de Bibliotecarias de Barcelona, Años 30-31, nº. 77-78 (1973-1974), p. 185-186

Consol Pastor va ser l’alumna número u de la primera promoció de l’Escola Superior de Bibliotecàries (1915–1918). Com algunes de les seves companyes, ja era mestra quan ingressà a l’Escola. En una entrevista d’Aurora Díaz Plaja explicava que va decidir seguir la carrera de bibliotecària tan bon punt es creà perquè la seva màxima afició era l’estudi. Sota el guiatge d’Eugeni d’Ors, que en aquells primers anys era professor i director de l’Escola, les alumnes col·laboraren en diverses traduccions que es publicaren a les col·leccions Quaderns d’Estudi i Minerva, com ara Guillem Tell, de F. Schiller, i Germà i germana, de J. W. Goethe; ella mateixa també publicà a Quaderns d’Estudi el treball “Set iniciadors de la psicologia actual” (febrer, 1917). El juliol de 1918 va ser nomenada directora de la primera biblioteca popular de la Mancomunitat, la de Valls. Un any després es va traslladar a Barcelona en guanyar la plaça de professora auxiliar de l’Escola Superior de Bibliotecàries. En aquest càrrec donava suport al professorat i els substituïa les baixes —més d’una vegada va haver d’assumir força docència, com quan Ors va ser foragitat de la Mancomunitat i de l’Escola, o quan el maig de 1924 la majoria del professorat de la Universitat Industrial va ser destituït o dimití en solidaritzar-se amb el professor belga Georges Dwelshauvers. El 1928 va ser nomenada bibliotecària de l’Escola quan la biblioteca iniciada el 1920 tenia ja prou envergadura com per requerir la dedicació d’una professional. Va romandre en aquest càrrec fins que es va jubilar el 1957, amb la interrupció d’uns mesos al final de la Guerra Civil, en què va gaudir d’un permís justificat per estudiar l’organització de la Bibliothèque d’Art et Industrie Forney i la Bibliothèque du Conservatoire des Arts et Métiers de París. Els sous de les bibliotecàries eren força migrats i per això algunes tenien diversos llocs de treball; Consol Pastor, durant els anys vint i trenta, simultaniejà la seva tasca a l’Escola amb la de directora de la Biblioteca Popular per a la Dona fundada per Francesca Bonnemaison. A més dels seus treballs d’estudianta, esmentats més amunt, col·laborà en l’Anuari de les biblioteques populars amb la memòria de la Biblioteca de l’Escola i en la revista Biblioteconomia. L’any 1954, ben propera la seva jubilació, encara hi escrivia un article dedicat a Eugeni d’Ors que traspuava la seva gran admiració pel mestre i primer director de l’Escola”. En: Assumpció Estivill Rius, Amadeu Pons; Teresa Mañà. “Dones bibliotecàries“. BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, núm. 10 (juny 2003)

Algunes fotografies de la Consol Pastor es poden trobar a la Col·lecció de Fotografies de l’Escola de Bibliotecàries

Més informació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: