Nova tesi doctoral: L’accés obert en els centres de recerca CERCA

Rovira i Fernàndez, Anna. L’accés obert en els centres de recerca CERCA: anàlisi de Ia producció científica i de les polítiques de suport a Ia publicació en obert. Directors: Abadal, Ernest i Urbano, Cristóbal. Doctoral d’Informació i Comunicació, 2022. http://hdl.handle.net/2445/185435


“Aquesta tesi estudia la publicació en accés obert en els centres de recerca CERCA, centres que formen part del sistema de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) de Catalunya. S’analitza la disponibilitat en accés obert dels articles publicats pels investigadors CERCA i els recursos i polítiques per avançar cap a la publicació científica en obert. Els tres objectius generals de la recerca són conèixer l’impacte del moviment de l’accés obert en els canals de publicació dels investigadors CERCA, els recursos d’aquests centres per publicar en obert i les polítiques que ho incentiven.

La tesi s’estructura en 5 parts: l. Introducció 2. Objectius i marc metodològic de la investigació 3. Anàlisi dels resultats 4. Conclusions 5. Bibliografia i annexos. S’utilitzen tècniques d’investigació quantitatives i qualitatives complementaries: l’anàlisi de la disponibilitat en accés obert a partir d’una mostra de 3.730 articles, una enquesta enviada a les direccions dels 40 centres, l’anàlisi de textos institucionals i una entrevista realitzada a diversos gestors dels centres CERCA.

Els resultats mostren que el 52% dels articles tenen com a mínim una versió en obert en revistes i/o repositoris i que les xarxes socials tenen un rol important en la comunicació científica actual. No hi ha uniformitat en la tipologia de repositoris utilitzats pels centres. El requisit creixent de les entitats finançadores de publicar en accés obert determina el seguiment de les rutes verda i daurada. Els resultats es presenten a partir dels 6 àmbits temàtics que agrupen els centres CERCA: Ciències mèdiques i de la salut, Ciències de la vida, Ciències socials, Ciències, Humanitats i Enginyeria i Arquitectura.

El grau de publicació en accés obert en aquests centres evoluciona i està alineat amb els resultats obtinguts en altres estudis i contextos tant nacionals com internacionals. No obstant, els resultats es donen més aviat per l’alt grau de col·laboració amb co­autors que faciliten la disponibilitat en obert dels articles que pels recursos i les polítiques de suport a l’accés obert dels centres. La tesi es conclou amb unes recomanacions adreçades als gestors dels centres CERCA per avançar en la publicació en accés obert”.

Trobareu aquesta i altres tesis a la col·lecció de Tesis doctorals – Departament – Biblioteconomia, Documentació i Comunicació Audiovisual del Dipòsit digital de la UB.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: